OWC maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Meer info

OWC - Helend knuffelen

Helend knuffelen

Helend knuffelen


VRIJDAGAVOND (ANTWERPEN) 

Communiceren door middel van helende aanraking. 

Een workshop waar  je in een veilige bedding zowel jouzelf als anderen op een dieper niveau kan ontmoeten. Je bent helemaal welkom om te oefenen in (opnieuw) contact te maken met jouw authentieke “ja” en “neen” én met de anderen, jouw grenzen te voelen en aan te geven én rekening te houden met die van de anderen….  Ook leer je helder en duidelijk te communiceren, trouw blijvend aan jouzelf. Zo’n avond is een cadeautje aan jezelf  waar je mag aangeven wat je nodig hebt, waar je mag aanraken en aangeraakt worden.  Je leert je angsten onder ogen zien, je wordt uitgenodigd om te allen tijde jezelf te zijn en niets moet op deze avond. Je bent welkom om te genieten van verbinding  op een veilige, comfortabele plek waar er ruimte is voor intimiteit en ontmoeting maar echter niet voor seksualiteit. Kortom, je kan aanwezigheid en warmte komen bijtanken en daarvan genieten!

Wat bengt een knuffelavond mij?

 • Tijdens het knuffelen wordt het hormoon oxytocine geproduceerd (zie verder). Dit knuffelhormoon zorgt ervoor dat we ons ontspannen. Het werkt dus stress-reducerend. Het vormt de tegenpool van cortisol en adrenaline, die ook stress-hormonen worden genoemd. Door deze werking kunnen we voelen dat we lekker in onze vel gaan zitten, dat we onze spanning los laten en blijer in de wereld staan.
 • Ook leren we te vragen naar datgene wat wij werkelijk nodig heben. We leren grenzen aangeven en "nee" zeggen. We leren onszelf kennen: kan ik opkomen voor mijn verlangens in respect met die van de ander, duw ik mijn verlangens of die van de ander opzij, en wat voelt uiteindelijk het beste? We gaan ook aan de slag om inzicht te krijgen in wat wij doen in contact met de ander. Geven we? Kunnen we accepteren? Of is het nemen of stemmen we in? Dit alles proberen wij bewust te worden tijdens het Helend Knuffelen.
 • Deze ervaringen kan je meenemen naar de buitenwereld, je kan ook daar bewuster worden van hoe jij met grenzen omgaat en dit desgewenst aanpassen waardoor je meer authentiek in het leven gaat staan.

Wat kun je verwachten op een knuffelavond?
We starten met de drukte van alle dag aan de deur achter te laten. We vertragen naar aanwezig zijn in het moment om zo intens te kunnen genieten en te verbinden.
Praktisch verloop:
19.50 - binnenkomen in de ruimte
20.00 - we nemen plaats in de cirkel en starten stipt
* welkomst woordje
* afspraken maken a.d.h.v. de matrix t.a.v. veiligheid
* rondje met de namen
20.15 - contact met jezelf
20.20 - ontmoetingen/oefeningen om anderen te leren kennen
20.45 - oefeningen in kleine groepjes om aanraking op te bouwen
21.05 - overgang naar cuddlepie (* zie hieronder)
21.45 - slotcirkel met woordje en lied
22.00 - afsluiten

De lesgeefster legt  binnen een welkomcirkel uit wat de bedoeling is. We maken kort kennis met elkaar en binnen de cirkel worden een paar afspraken gemaakt, die we hieronder hebben weergegeven als de matrix. Hiermee engageert iedereen zich om de veiligheid te bewaken/garanderen.
Als dit duidelijk doorgesproken is, maken we eerst even contact met onszelf om vervolgens naar de inleidende oefeningen over te gaan die tot doel hebben je op je gemak te stellen en in contact te komen met elkaar.
De opbouw van deze oefeningen neemt je uiteindelijk mee naar het knuffelen op zich, dat op een speelse manier wordt aangeboden. Men raakt vertrouwd met elkaar en de aanvankelijke spanning wordt kleiner. Knuffelen kan echter ook inhouden dat je gezellig met iemand praat terwijl die je hand vasthoudt. Iedereen heeft zijn of haar eigen knuffelmanier.
Later op de avond vormen we een cuddlepie. Dit is een groep mensen, die je kan vergelijken met een hoopje zachte, warme puppy’s. Je kan bij zachte muziek dicht tegen elkaar liggen, je eigen plekje zoeken en genieten van elkaars nabijheid.
Aan het einde van de avond wordt er afgerond in een cirkel met een lied en met een korte deelronde, waarbij wij graag horen hoe jullie ervaringen waren.
Gedurende de gehele tijd zal de professionele leiding, die minimum uit twee personen bestaat,  aanwezig en aanspreekbaar zijn, mocht er onverhoopt iets gebeuren waarbij je hulp nodig hebt.

BELANGRIJK - WEES OP TIJD – DEUREN SLUITEN OM 20u. Om een veilige setting te creëren voor alle deelnemers laten we na 20u niemand nog toe in de ruimte.

LEEFTIJD: Dit is een 18+ cursus. We verwelkomen diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, seksuele geaardheid en levenservaring. We vragen om een open en respectvolle houding.

KLEDING: Draag comfortabele kledij waar je gemakkelijk in kan bewegen en de schoenen laten we bij de inkom van de zaal achter.

VOORBEREIDING: Uit respect voor alle deelnemers vragen we je hygiënisch en verzorgd te komen.
Mensen onder invloed van drugs of alcohol worden geweerd van de cursus want wij willen dat iedereen op een alerte manier voor zichzelf kan zorgen en zijn/haar grenzen als een volwassene kan bewaken. 

De matrix

 • Iedereen komt op tijd
 • GSM staat op stil
 • De kleding blijft te alle tijde aan en de handen gaan nooit onder de kleding
 • Om iemand aan te raken zal je toestemming van die persoon moeten vragen. Wees specifiek in je vraag (een ellenboog ≠ een hele arm of een knie bijvoorbeeld). Respecteer het antwoord: “ja"= "ja", "nee"= "nee" en "misschien"= "nee".
 • Je wordt aangemoedigd oude grenzen te gaan verkennen. Je hoeft echter nergens aan mee te doen.
 • Er wordt niet gezoend.
 • De begeleiding zorgt steeds mee voor de veiligheid maar je moet zelf ten allen tijden een beroep kunnen doen op je eigen volwassene!
 • Alle emoties zijn welkom op deze avond.
 • Respecteer de privacy van de andere mensen wanneer je aan een knuffelavond hebt deelgenomen.

Het ontstaan van het Helend Knuffelen
In 2013 zette Remke Kamphuis (Innerlijke Kind Therapeut), het Helend Knuffelen op de kaart in Vlaanderen, specifieker nog, bij het Oost West Centrum in Antwerpen.  In Nederland en Duitsland bestonden er al workshops rondom het thema aanraken en aangeraakt worden.  Remke kwam regelmatig mensen tegen die aangaven dat ze vroeger en nu een tekort aan aanraking hebben ervaren. Ook zien we dat het voelen meer en meer op de achtergrond wordt gedrukt.  Er wordt meer en meer plaats gemaakt voor cognitie, het denken. We verharden en beredeneren meer dan dat we voelen. En net dat voelen hebben we zo hard nodig. Aan deze behoeftes wou hij tegemoet komen. Na zo’n 7 jaar gaf Remke de knuffel-fakkel door aan Nele Van Loock.  (Hij ging zich meer richten op Traumaheling.)

Visie
Onze  huid is onze eerste omhulling en tevens ons grootste orgaan.  Werkelijk liefdevolle aanraking ervan is essentieel voor een brede, evenwichtige ontwikkeling.
In 2012 is er vanuit de Universiteit van Wenen een onderzoek gepubliceerd waarin naar voren kwam dat als men aangeraakt wordt en men dit als prettig en veilig ervaart, dit bloeddrukverlagend werkt en helend is voor allerlei orgaansystemen. Het blijkt dat aanraking net als eten en drinken een fysiologische behoefte is, waar wij mensen niet zonder kunnen. Hebben we een tekort aan aanraking, dan kunnen we dood gaan (vooral baby's) of stressvol in het leven staan en ziek worden. Wanneer we aangeraakt worden, maken we oxytocine (knuffelhormoon) aan; dit is de tegenpool van de stresshormonen (zoals cortisol en adrenaline). Dit oxytocine wordt echter alleen aangemaakt als de persoon de omstandigheden zelf als veilig ervaart. Redenen genoeg dus om veilige, zachte en warme aanrakingen te laten ontstaan.

“ Helend Knuffelen betekent voor mij mijn maandelijkse afspraak met een oxytocine-boost. Ondertussen zijn we met een groepje vrienden die telkens terugkomen.” T.B.

OWC - Program Detail