Karin Van den Bogaert

Biografie

"Zelf je gezondheid in eigen handen nemen heeft me altijd geboeid. Maar ik wist echt niet hoe. Met een getrainde analytische mindset, die ik gecultiveerd had tijdens mijn studies biochemie, belandde ik uiteindelijk in een laboratorium in de industrie. Na een werkongeval een aantal jaren geleden, kwam ik 'toevallig' terecht in een medicinale kookworkshop van Viviane Van Dyck en Rik Vermuyten. En sindsdien is de bal aan het rollen gegaan. Zo kwam de macrobiotische filosofie mijn leven binnen gewandeld en het laat me sindsdien niet meer los.

In de 3-jarige medicinale kookopleiding Voeding en Vitaliteit (Oost West Centrum) leerde ik eindelijk gezond en lekker te koken volgens de yin yang filosofie en volgens de 5 transformaties die plaatsvinden in onze natuurlijke omgeving. Talrijke inspirerende kookleerkrachten (Ingrid Debert, Carine Vanhalst, Katrien Cocquyt, Viviane Van Dyck, Nathalie De Mey, Annelies Van den Bleeken, Ellen Saen) kruisten daar mijn pad en van hen leerde ik de knepen van het vak. Mijn keuken is nu omgetoverd tot mijn huis laboratorium waar medicinale bereidingen plaatsvinden, fermentatie brouwsels transformeren (waaronder miso, shoyu, pekels, zuurdesems) en waar vooral ook op een natuurlijke manier en met veel liefde wordt gekookt. Daarbij voel ik me vooral een eeuwige student die met plezier mijn visie probeert te verruimen. Vandaar een deelname aan enkele jaaropleidingen, waaronder Energetische basiskennis, Medische basiskennis, de wildpluk jaartraining Kruidenkracht, Feng shui, Natuurlijke geneeskunde, Resurfacing, Bewustzijn en spiritualiteit, Intuïtieve ontwikkeling en allerlei korte workshops waaronder over immuniteit, 5 transformaties, de koppelorganen, microbioom, huid, zonnevlecht, zenuwstelsel, gezondheid van de vrouw, gezondheid van de man en enkele 'plant based cooking classes' van het internationale macrobiotische instituut in het Verenigd Koninkrijk. De macrobiotische eet-en leefwijze heeft mij alvast tot een evenwichtiger mens gemaakt. Ik help ook jou graag mee op weg."

Karin geeft les in de jaarcursus de kracht van fermenteren van Oost West Centrum. De cursus fermenteren bestaat uit 10 lessen waarin een hele reeks fermentatietechnieken aan bod komen: korte fermentaties (picklepers), droge groentenfermentaties (type zuurkool), natte groentenfermentaties (water-zout oplossing), klassiekers (zuurkool, kimchi, gefermenteerde citroen), een eigen twist geven aan klassiekers (b.v. Vlaamse herfst-kimchi met seizoensgroenten), gefermenteerde dranken (kefir, kombucha, kvass), natuurlijke azijn, eetbare kruiden en wilde planten fermenteren, zelf miso maken, bonenfermentaties (natto, tempeh), granenfermentaties (koji, amasake en recepten met amasake), ... Na deze reeks heb je alle kennis en ervaring om zelf creatief te gaan fermenteren en je eigen twist te geven aan je fermentaties.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief: