
Cursus van 10 zondagen (10-13u), in Antwerpen
Omdat fermenteren zo veelzijdig is hebben we met een team super gemotiveerde mensen een jaartraject rond fermenteren samen gesteld. Deze 10 lessen bieden een brede waaier en natuurlijk ook veel diepgang. Tijdens de lessen ontvang je informatie, kijk je naar een demonstratie en ga je vooral ook zelf fermenteren. Na deze reeks heb je alle kennis en ervaring om zelf creatief te gaan fermenteren en je eigen twist te geven aan je fermentaties.
Wat is fermenteren? Fermenteren heeft iets magisch! De micro-organismen transformeren als ware tovenaars onze gewone dagelijkse voeding in een waaier van dranken en gerechten die een toegevoegde waarde krijgen, en een heel bijzondere smaak. Door te fermenteren is het voedsel voorverteerd (dus gemakkelijker verteerbaar) en laat het ook geen afvalstoffen na. Gefermenteerd voedsel is rijk aan goede probiotica, wat zorgt voor gezonde darmflora. En gezonde darmen zijn dan weer essentieel voor een goede algemene gezondheid: ze zijn bijvoorbeeld de basis van ons immuunsysteem. Wil je je immuniteit versterken, eet dan regelmatig een beetje gefermenteerde producten.
Gefermenteerd voedsel helpt om het lichaam te zuiveren van vetten en van zware metalen of andere vervuiling. In de tijd van onze grootouders bestond er een grote rijkdom aan verse gefermenteerde producten: ambachtelijke bieren en kazen, karnemelk, ingelegde groenten en fijne vleeswaren, en vis... Onze geïdustrialiseerde voeding bootst die producten na, maar de levende fermentaties erin zijn verdwenen. Ieder product moet nu volkomen identiek zijn aan het vorige, en dat lukt niet bij levende fermentaties.
Jaartraject fermenteren: thema's per les:
1. Introductie
Algemeen : Wat is fermenteren ? Welke soort fermentaties kennen we ? Wat heb je nodig ? Wat is een gezonde fermenteer-omgeving ? ...
Korte fermentaties (geperste salades, pickle-pers)
Practische info/afspraken voor de opleiding
Demo
2. Groenten: de basis
Droge fermentaties (principe van zuurkool)
Natte fermentaties (water-/zout-oplossing: water + zout of shoyu of ume-su)
Demo en praktijk
3. Klassiekers
Zuurkool
Kimchi
Gefermenteerde citroenen
Demo en praktijk
4. Creatief met klassiekers
Een eigen twist geven aan klassieke recepten, bv hoe maak je een Vlaamse-Herfst-kimchi met seizoensgroenten.
Demo en praktijk
5. Gefermenteerde dranken & azijnen
Kefir
Kombucha
Kvass
Appelazijn en andere natuurlijk gefermenteerde azijn
6. Miso
Maak je eigen miso en hoe verwerk je miso.
Demo en praktijk
7. Bonen
Natto
Tempeh
Hoe fermenteer je peulvruchten. Maak je eigen natto en tempeh.
Demo en praktijk
8. Granen
Koji
Amasake
Hoe fermenteer je granen, demo amasake maken en creatieve recepten met amasake.
Demo
9. Wilde kruiden
Samen wilde kruiden en eetbare planten plukken en fermenteren.
Demo en praktijk.
10. Creatief met fermentaties
Fermentaties op een aantrekkelijke manier combineren, verwerken in recepten en presenteren.
Bespreken van alle zelfgemaakte Fermentaties.
Lunch en afsluiter.
Demo en praktijk.
Geplande sessie
-
Sessie 1: woensdag 27 september 2023 - OWC Antwerpen