
Driejarige vegetarische kookopleiding in Antwerpen
Drie jaren van elk 75 uur (13 dagen) + voor wie naar het tweede en derde jaar wil doorgaan nog apart te volgen modules energetische basiskennis.
Leer super lekker koken met seizoensgroenten en gezonde eiwitten, vetten en suikers. In deze opleiding krijg je unieke kennis, vaardigheden & kooktechnieken die je niet in boeken kunt vinden. Je maakt ze je ook echt eigen door de vele praktijklessen (1 les op 4) en kookopdrachtjes voor thuis.
Gezond eten kan een heleboel problemen voorkomen of verzachten: darmproblemen, hypoglycemie, hoge bloeddruk, spataderen, huiduitslag, allergieën, overgewicht, ... Afvallen, op je ideale gewicht blijven en je fit en gezond voelen lukt trouwens niet met crash-diëten of light producten en ook niet met een onevenwichtig voedingspatroon (weinig vet, weinig koolhydraten, weinig eiwitten) - allemaal heel ongezond. Wat werkt er dan wel?
Er doen heel wat theorieën over gezond eten/diëten de ronde dezer dagen. En vaak spreken ze elkaar tegen. Dan is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Gelukkig is er Voeding en Vitaliteit. Een opleiding die je laat kennismaken met natuurlijke inzichten over het effect van ons voedsel op onze vitaliteit. We geven je een heldere kijk op de zaak en verleiden je met volwaardig, overwegend plantaardig lekkers. We bieden je een overvloed aan recepten, toveren met kookstijlen en helpen je zo op weg naar een vitaler en natuurlijker leven. Gezonder eten en leven was nog nooit zo gemakkelijk.
Doel & Inhoud
Deze opleiding staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in gezonde voeding. Het is een heel praktisch georiënteerde opleiding die informatie koppelt aan directe bruikbaarheid in het dagelijkse leven. Een programma voor mensen die stap voor stap, systematisch en grondig willen kennismaken met gezonde voeding in al z’n aspecten. Je leert doelgericht om te gaan met voeding en de mogelijkheden ervan voor jouw leefsituatie ten volle te benutten.
Wat je meekrijgt zijn unieke kennis en vaardigheden die je niet in boeken kunt vinden. Je maakt ze je eigen in de vele praktijklessen en via tal van kookopdrachtjes die je uitnodigen om tussendoor thuis verder te experimenteren en te observeren.
We werken met verschillende lesgevers die allemaal hun eigen stijl, ervaring en accenten inbrengen. Gemeenschappelijk is de keuze voor volwaardige, minimaal bewerkte producten van goede kwaliteit, liefst vers, lokaal en grotendeels plantaardig: dit is voor ons altijd de basis van gezonde voeding.
We geven je actuele, goed onderbouwde, zo neutraal en volledig mogelijke informatie, gebaseerd zowel op traditionele wijsheid, als op goed, onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, eigen ervaring en gezond verstand. Zo kom je te weten waarom de meningen over gezonde voeding zo sterk uiteenlopen en hoe je daarin je eigen waarheid kan vinden, los van hypes of door anderen bedachte regeltjes.
We reiken je daartoe ook een energetisch kompas aan om gefundeerd evenwichtige voedingskeuzes te kunnen maken: je leert welke soorten energie voeding geeft, hoe je deze energie kan beïnvloeden of transformeren via de verschillende kookstijlen, en welke invloed dat heeft op ons: ontspannend, verkoelend, versterkend, activerend, …
Verder moedigen we je vooral aan om zelf te gaan ontdekken en ervaren wat voor jou gezonde voeding is (en hoewel deze kooktraining overwegend plantaardig is, kan jouw ideale voedingswijze net zo goed omnivoor als vegan als alles daartussen zijn). Wij gaan je dus niet vertellen hoeveel vet of eiwit of graan goed voor jou is of wat je vooral wel of niet zou moeten eten. Met de verschillende tools die je krijgt en door steeds meer naar de wijsheid van je eigen lichaam te luisteren en te blijven luisteren, kom je daar vanzelf achter.
Structuur
Eén les op twee bestaat één dagdeel (voor- of namiddag) uit een demo-kookles - uiteraard met uitleg en ruimte voor vragen – en het andere dagdeel uit een praktijkles waarin je in kleine groepjes (drie à vier mensen) zelf aan de slag gaat rond een specifieke kookopdracht. De andere keer zijn het twee demo-lessen. Wat gekookt wordt, dient 's middags als eenvoudige lunch.
Aantal jaren:3
Modeltraject
* 1ste jaar: Voeding & Vitaliteit 1 + Energetische basiskennis A
* 2de jaar: Voeding & Vitaliteit 2 + Energetische basiskennis B + (optioneel) Medische basiskennis A
* 3de jaar: Voeding & Vitaliteit 3 + (optioneel) Medische basiskennis B
"De lesgeefsters hebben mij iedere keer bijzonder weten te inspireren met hun ervaringen en kooklessen. Deze manier van koken heeft mij en mijn gezin veel positieve energie gegeven waar ik dagelijks profijt van heb." - Brigitte Aelbrechtse
Voeding & Vitaliteit 1ste jaar
Doel
Op basis van je eigen lichaamswijsheid gecombineerd met informatie over de fysieke en energetische eigenschappen van voeding, een voor jou (en je familie) gezond, gevarieerd, bevredigend en praktisch haalbaar eetpatroon kunnen creëren. De daartoe benodigde vaardigheden ontwikkelen.
Inhoud
Kennismaking met natuurvoeding; kwaliteit herkennen; je lichaam als kompas; energetische kenmerken van voeding (yin en yang); effect van vuur-water-zout-druk; kookstijlen en snijtechnieken, praktisch en energetisch; winterkoken versus zomerkoken; snel klare maaltijden – menuplanning - menusamenstelling - keukenorganisatie; goede kwaliteit koolhydraten, eiwitten en vetten; zeewier; zoetmiddelen, zoetbehoefte, dessert en gebak; zuur/base evenwicht; volwaardige en gevarieerde ontbijten en meeneemlunches met en zonder brood; brood / crackers / pannenkoeken (ook glutenvrij); broodspreads; melkzuurfermentaties, sausjes – dressings – dips – condimenten; koken voor pic-nic en op reis, ...
Instapvereisten: geen
Voeding en Vitaliteit 2de jaar
Doel
Leren werken met het model van de 5 transformaties. De fysieke, emotionele en mentale kwaliteiten van elke transformatie leren kennen en dit model leren toepassen in uiteenlopende situaties: harmonisch leren koken met 5 smaken, 5 kookstijlen, ingrediënten uit 5 seizoenen, condimenten,... Kleine onevenwichten op fysiek, mentaal en emotioneel vlak leren linken aan de 5 transformaties.
Proeven van koken voor een groot gezelschap.
Inhoud
Kookstudie met de vijf transformaties, toegepast op verschillende noden (individueel, gezin, groep,…) en gelinkt aan de seizoenen en de organen: aarde en zoete gerechten (nazomer / maag & milt); metaal en ovengerechten (incl. gebak) (herfst / longen & dikke darm); water en vis-of zeewiergerechten , feestgerechten (winter / nieren & blaas); hout en reinigen, melkzuurfermentaties, kiemen, wilde kruiden (lente / lever & galblaas); vuur en feestbuffet, barbecue, pic-nic (zomer / hart & dunne darm).
Instapvereisten
certificaten voeding & vitaliteit 1, energetische basiskennis A
Voeding en Vitaliteit 3de jaar
Doel
Dit is een specialisatiejaar van Voeding & Vitaliteit rond koken in functie van verschillende fysieke condities. Centraal staat de uitdieping van de 5 transformaties naar specifieke situaties en gelinkt aan de verschillende lichaamsstelsels. Je leert voeding gebruiken om organen en lichaamsfuncties gericht te ondersteunen.
Inhoud
Aarde:
- diabetes, hypoglycemie, maag- en miltproblemen, stress, lymfevocht
Metaal:
- astma, bronchitis, longontsteking, darmproblemen (Crohn, constipatie, diarree)
- de Japanse keuken, feestelijke sushi
Water:
- reuma, arthrose, burnout, CVS, osteoporose, blaasontsteking, sexuele organen
- inspiratie uit de oude Vlaamse en Franse keuken: stoofschotels, maaltijdsoepen, waterzooi, pot-au-feu,…
Hout:
- lever, cholesterol, migraine, galstenen, huidproblemen, ogen, stress
- wilde kruiden en speciale zuiverende gerechten
Vuur:
- hart, bloedkwaliteit, mentale problemen, hysterie, e.a.
- inspiratie uit de keuken van de Middellandse zee: Italië, Spanje, …
Instapvereisten
Certificaten voeding & vitaliteit 1 en 2, energetische basis A en B.
Meer info?
Contacteer ons, we helpen je graag.
Lees zeker ook de informatie rond INHAALLESSEN, VRIJSTELLINGEN VOOR MEDISCHE BASISKENNIS, CERTIFICATIE, EVALUATIE
Eerst kennismaken? Kom eens langs op een open deur dag (begin september, begin januari).
Inschrijvingsinformatie
De laatste lesdag is van 10 tot 13u, alle andere lesdagen zijn van 10 tot 17u.Geplande sessie (13)
-
Sessie 13: zaterdag 10 juni 2023 - OWC Antwerpen
Afgelopen sessies
-
Sessie 12: zaterdag 29 april 2023 - OWC Antwerpen
-
Sessie 11: zondag 19 maart 2023 - OWC Antwerpen
-
Sessie 10: zaterdag 18 maart 2023 - OWC Antwerpen
-
Sessie 9: zaterdag 11 februari 2023 - OWC Antwerpen
-
Sessie 8: zaterdag 14 januari 2023 - OWC Antwerpen
-
Sessie 7: zondag 18 december 2022 - OWC Antwerpen
-
Sessie 6: zaterdag 17 december 2022 - OWC Antwerpen
-
Sessie 5: zaterdag 19 november 2022 - OWC Antwerpen
-
Sessie 4: zondag 30 oktober 2022 - OWC Antwerpen
-
Sessie 3: zaterdag 29 oktober 2022 - OWC Antwerpen
-
Sessie 2: zaterdag 15 oktober 2022 - OWC Antwerpen
-
Sessie 1: zaterdag 1 oktober 2022 - OWC Antwerpen