OWC maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Meer info

OWC - Permacultuur ontwerpcursus - jaartraining

Permacultuur ontwerpcursus - jaartraining

Permacultuur ontwerpcursus - jaartraining


Een praktische, interactieve, inspirerende training op een wondermooie permacultuurplek in een schitterende natuurlijke omgeving. Je leert een gezonde, veerkrachtige omgeving vol eetbaar lekkers ontwerpen en je krijgt een haalbaar, positief en krachtig antwoord op eigentijdse vragen. 

Een eetbare tuin, een voedselbos, een groene oase die met weinig werk volop gratis, lokaal, super lekker en gezond voedsel levert. Een mooie, natuurlijke, veerkrachtige omgeving met een grote diversiteit aan planten, een vruchtbare plek die bruist van leven: bijen, vlinders, vogels, egels, ... : is dat ook jouw droom?

De permacultuur jaartraining helpt je die droom te realiseren. Je werkt een jaar lang aan je eigen tuinontwerp en krijgt veel gerichte feedback, tips en inspiratie voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van jouw eetbare tuin. We maken ook samen een groepsontwerp voor een mini-voedselbos, dat we stap voor stap zien groeien.
Daarnaast komt permacultuur moestuinieren uitgebreid aan bod, met ook hier veel aandacht voor gesloten kringlopen, bodemverbetering, diversiteit, veerkracht, slim ontwerpen en arbeidsarm tuinieren. Verder staan o.a. nog paddenstoelen kweken, kruiden plukken en vogels spotten (in de mooie, wilde, uitgestrekte natuur rondom), bessenstruiken stekken en fruitbomen snoeien op het programma.

Een greep uit de onderwerpen:

 • permacultuurprincipes, ontwerpmethodieken en technieken om jouw eigen eetbare tuin te ontwerpen en aan te leggen 
 • samen een mini-voedselbos ontwerpen en zien groeien 
 • permacultuur moestuinieren 
 • paddenstoelen kweken & wilde kruiden plukken 
 • bessen- en fruitbomensnoei 
 • water sparen en natuurlijke waterzuivering 
 • sociale permacultuur / gemeenschapsvorming / eetbare buurten
 • inspirerende projecten bezoeken

De cursuslocatie:
De cursus vindt plaats op een 
permacultuur boerderij / cursuscentrum van 10 hectare, een wondermooie plek in een schitterende natuurlijke omgeving, waar sinds 2011 elk jaar een ander stukje land permacultuur-gewijs omgevormd wordt. Dat heeft het voordeel dat je als cursist heel uiteenlopende permacultuurprojectjes (voedselbosmoestuinkruidentuinboomgaardbessenhaageetbare terrassen, ...) in verschillende fasen van opbouw kan observeren en ervaren, dat je kan leren van onze fouten en dat je ook ziet hoe permacultuur op iets grotere schaal  (o.a. groententeelt voor cursuscentrum en marktverkoop) er kan uitzien. 

De omgeving:

 • ecologisch cursuscentrum met 10 ha eigen land: eetbare tuinen en bosjes, natuurlijk hooiland en paardenweides
 • omringd door uitgestrekte glooiende bossen en weilanden: super mooie, wilde natuur, een pardijs voor 
 • een plek waar alleen de maan en de sterren de nacht verlichten en waar alleen natuurlijke geluiden de stilte onderbreken
 • een paradijsje voor natuurliefhebbers en rustzoekers

Liever een kortere kennismaking? Kijk eens bij de permacultuur belevingsweek (een heel praktische en super leuke vijfdaagse in juli of augustus).

Lesgever
Bert Dhondt, één van de grote jonge permacultuur bezielers in Vlaanderen stelt zichzelf voor:
Ik ben Bert Dhondt, lesgever permacultuur en liep deze passie op tijdens een rondreis door Tasmanië en Australië in 2000. Daar volgde ik enkele permacultuurontwerpopleidingen en eens terug thuis werd gestart met de uitbouw van Het Voedselbos, een permacultuurtoontuin in Vlaanderen. In 2006 organiseerde ik al een ontwerpcursus in Ygdrassil te Vissenaken. Er volgden vele voordrachten en een eerste permacultuuropleiding in Bois-le-Comte werd opgestart in 2008.
Als moestuinbegeleider in een antroposofische woon- en werkgemeenschap leerde ik alle kneepjes om in dit klimaat jaarrond verse groenten, fruit en kruiden te kweken op mensenmaat.
Advies, ontwerp en begeleiding van groepsmoestuinen, schooltuinen en voedselbossen was dan ook mijn logische volgende stap. Ik geniet zelf ook telkens weer om in de Ferme du Bois-le-comte te zijn en dit domein te helpen groeien naar een permacultuurpraktijkvoorbeeld.

Geplande cursussen

OWC - Program Detail