Cursus rond de lichaamsstelsels
Een holistische (globale) kijk op ons lichamelijk functioneren.
Introductie in medische basiskennis: anatomie, fysiologie en pathologie van de lichaamsstelsels en de preventie van veel voorkomende aandoeningen.
Ken jij de systemen (lichaamsstelsels) van je instrument (lichaam)?
Weet jij hoe je deze efficiënt kunt gebruiken om mogelijke problemen (aandoeningen) te voorkomen (preventie)?
Benader jij je lichaam heel erg klassiek (vooral symptoom bestrijdend) of meer holistisch (deel uitmakend van de kosmos, in relatie met anderen en de omgeving)?
Velen kennen onvoldoende de goede werking van hun lichaam. Ze gaan daardoor dit unieke instrument onvoldoende of verkeerd gebruiken. Dit leidt dan vaak tot problemen of frustraties. Deze worden op hun beurt verkeerd geïnterpreteerd omdat men de onderlinge relaties tussen de verschillende systemen niet kent. Daardoor zoekt men bij ‘aandoeningen’, vaak naar symptomatische oplossingen die dan niet de oorzaak behandelen waardoor de problemen blijven of zich elders gaan manifesteren.
In deze 5 sessies krijg je vanuit een integraal – holistisch mensbeeld (het lichaam bekijken als één geheel, samen met anderen deel uitmakend van je leefomgeving), inzicht en antwoorden op je vragen over de goede werking van je lichaam. Je leert het, in de drukke samenleving waarin steeds meer en meer verwachtingen worden gesteld en daardoor je lichaam vaak gaat blokkeren (stresstoestand), veilig en efficiënt te gebruiken.
Je verwerft meer inzicht om je weerstand, veerkracht en vitaliteit te verbeteren.
Volgende stelsels komen afzonderlijk aan bod waarbij we hun onderlinge relaties bekijken vanuit de globaliteit van het lichaam. Nadien gaan we deze inzichten concretiseren in de praktijk door het aanleren van specifieke technieken die je zullen toelaten om op een ‘gezonde manier’ te functioneren.
• Bewegingsstelsel
Hoe werkt het? Hoe optreden en voorkomen van mogelijke slijtage- en/of houdingsproblemen (nek- en rugklachten…) die vlot bewegen moeilijk maken?
Wat zijn goede lichaamshoudingen (zit, rugligging…) en aangepaste materialen (goede stoel, matras…) als preventie van veel voorkomende rugproblemen?
Je leert bewegen vanuit de verschillende oefenzones om conditie, vetverbranding, uithouding… op een veilige en efficiënte wijze te verbeteren (eventueel met behulp van een hartslagmeter). Het zal je toelaten jouw favoriete sportieve activiteiten (wandelen, stappen, lopen, fietsen, zwemmen…) op eigen tempo veilig en efficiënt uit te voeren om gezonde doelstellingen te realiseren.
• Ademhalingsstelsel
Hoe werkt het? Hoe optreden bij hyperventilatie, stress…? Hoe deze toestanden voorkomen?
Via ademhalingstechnieken (o.a.hartcoherentie) leer je je lichaam terug in balans te brengen (zowel psychisch als fysisch).
Je leert ‘Zelfzorgtechnieken voor minder stress’ door bewustwordingsoefeningen.
• Zenuw- en hormonale stelsel
Hoe werkt ons impulssysteem? Hoe optreden bij toestanden van psychische en lichamelijke vermoeidheid en uitputting (Fibromyalgie, CVS, depressie, Burn Out…)?
Je leert handige technieken voor een goede nachtrust (goed slapen kun je leren!) voor een deugddoend en efficiënt herstel van fysieke en psychische vermoeidheid.
Door technieken van ‘Bindweefselmassage’ zorg je voor een balansherstel van je lichaam via het autonome zenuwstelsel en creëer je evenwicht tussen het sympatisch (stimulerend) en parasympatisch (ontspannend) autonome zenuwstelsel. Je lichaam komt hierdoor in een status van rust en ontspanning waardoor stresstoestanden worden geneutraliseerd en vermeden.
• Bloed- en lymfevaatstelsel
Hoe werkt ons circulatiesysteem? Hoe optreden bij mogelijke problemen van hart- en bloedvaten en lymfoedeem (opgezwollen ledematen)…?
Je oefent basisprinciepen van reanimatie, lymfedrainage (lichaam zuiverend en weerstand verhogend), ontspannings- en spiermassages …
• Spijsverteringsstelsel
Hoe werkt het? Hoe optreden voor een goede vertering…?
Door de ‘Darm – brein as’ (darm als 2de brein) te optimaliseren worden mogelijke darmproblemen (lekkende darm, transitproblemen, prikkelbare darmsyndroom, constipatie, diarree …) voorkomen of opgelost.
Je leert ‘buikmassage’ voor het stimuleren van de darmtransit en ‘craniale technieken’ (op het hoofd) om via het zenuwstelsel het spijsverteringsstelsel te normaliseren.
Wie inschrijft voor deze sessies en vragen heeft die iedereen kan aanbelangen mag me die vooraf bezorgen. Het verloop van de sessies kan dan, mede op basis van gestelde vragen, gestructureerd worden.
Ik kijk er alvast naar uit om je te begeleiden je ‘instrument’ te leren (ver)kennen om zoveel mogelijk problemen proberen te voorkomen en er nog meer van te leren genieten.
Je zult je nadien beter in je vel voelen !
In de vijfdaagse in de prachtige omgeving van Orval starten we de dag met ‘bewustwordingsactiviteiten’. Daarna komen afzonderlijk de verschillende stelsels en hun onderlinge relaties vanuit de totaliteit van het lichaam aan bod. Nadien gaan we deze inzichten concretiseren in de praktijk door het aanleren van specifieke technieken die je zullen toelaten op een ‘gezonde manier’ te functioneren. De dagactiviteiten worden afgesloten met rustgevende oefeningen, massages…
Lesgever
Guido Paeps Osteopaat DO
Iedereen welkom.
Deze cursus medische basiskennis staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in de anatomie, fysiologie en pathologie van het menselijk lichaam. De cursus is bedoeld voor mensen die weinig tot geen voorkennis hebben op dit gebied. Mensen die persoonlijk geïnteresseerd zijn in deze materie. Door een betere medische kennis kan je sneller problemen voorkomen en detecteren en beter gepaste ondersteuning zoeken.
Meer info?
Contacteer ons, we helpen je graag.
Wie inschrijft voor deze sessies en vragen heeft die iedereen kan aanbelangen mag me die vooraf bezorgen. Het verloop van de sessies kan dan, mede op basis van gestelde vragen, gestructureerd worden.
Info:
Voorzie voor de massagetechnieken: een plintovertrek (of grote handdoek als bescherming van de massagetafel), massageolie en een afdekdoek voor jezelf.
Ik kijk er alvast naar uit om je te begeleiden je ‘instrument’ te leren (ver)kennen om zoveel mogelijk problemen proberen te voorkomen en er nog meer van te leren genieten.
Je zult je nadien beter in je vel voelen !