OWC maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Meer info

OWC - The Neuroendocrine System, Stress, and Massage

The Neuroendocrine System, Stress, and Massage

The Neuroendocrine System, Stress, and Massage


Het neuroendocriene systeem, stress en massage. Een onderzoek naar wat stress is en hoe we onze eigen stress en die van onze cliënten kunnen beheersen via massage en andere technieken.

Om de kwaliteit van hun massages te verbeteren, focussen de meeste massagebeoefenaars op het aanleren van nieuwe technieken. Maar het belangrijkste element in een succesvolle massage is niet WELKE technieken je gebruikt maar HOE je ze gebruikt en WIE je bent wanneer je ze gebruikt. Met andere woorden, het soort contact dat je creëert met je cliënten en je gemoedstoestand wanneer je met hen bezig bent hebben misschien wel het meeste invloed op de kwaliteit en het resultaat van je werk en van hoe jouw cliënten de massage ervaren.

Mensen (en alle zoogdieren) kennen iets wat 'limbische resonantie' genoemd wordt, waarbij de gemoedstoestand van de ene de gemoedstoestand van de ander diepgaand kan beïnvloeden. Dit kan heel snel gebeuren, en vaak onbewust. Met andere woorden, anderen voelen onze gemoedstoestand aan en reageren erop, en omgekeerd. Zo kunnen we zelfs elkaars gemoedstoestand in balans brengen. Dit is een fundamenteel en noodzakelijk deel van de menselijke ervaring en een groot voordeel van massage, of onze cliënten (en wijzelf) dat beseffen of niet.

Bovendien zien mensen ons, massagebeoefenaars, vaak als stress-management specialisten. Onze cliënten zijn op zoek naar stressverlichting en we proberen niet alleen hen te helpen, we proberen ook onze eigen stress te beheersen. Maar wat is stress eigenlijk? Hoe creëren we een diepe staat van rust in onszelf en anderen? En aangezien stress niet verdwijnt, hoe werken we er effectief mee?

In deze les onderzoeken we wat stress feitelijk is, een aantal paradoxen rond stress en hoe we er vaardig mee kunnen werken. We hebben het over de anatomie en fysiologie van het automatisch zenuwstelsel en de hypothalamus-hypofyse-bijnier as van het endocrien stelsel; hoe deze systemen opreguleren in tijden van stress, en waarom. We kijken naar de etiologie van stress-gerelateerde ziektes veroorzaakt door autonoom - neuro-endocrien onevenwicht; die zijn overvloedig aanwezig in onze cultuur. We bekijken vervolgens hoe massage leed en stress kan verhelpen en een positieve invloed kan hebben op iemands gezondheid en balans. We zullen ook een aantal bekende (en succesvolle) stress management technieken bespreken, zoals yoga, mindfulness, ademhaling, therapie, voeding, biofeedback, beweging, hydrotherapie, ingesteldheid en liefdevolle, ondersteunende relaties. Je zult leren hoe je je je eigen stress beter kan beheersen en hoe je je cliënten kan helpen om beter om te gaan met stress.  

Deze workshop wordt in het Engels gegeven, waar nodig wordt af en toe naar het Nederlands vertaald (niet alles kan naar het Nederlands vertaald worden, alleen hier en daar een woord of een zin, dus basiskennis Engels is wel noodzakelijk).

"One of the best non-technique classes I've attended in years. I would recommend it to any therapist looking for information related to our field." - BJ Erkan, USA

"The subject and the way the material was explained was challenging but not overwhelming. Bottom line, a sweet spot class." -Barbara Falorni, Amsterdam

Geplande cursussen

OWC - Program Detail