OWC maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Meer info

OWC - Bardo en het Tibetaanse dodenboek

Bardo en het Tibetaanse dodenboek

Bardo en het Tibetaanse dodenboek


3-6/1 (ANTWERPEN) 

Anders omgaan met vergankelijkheid, sterven en de dood. Een vierdaagse workshop rond het Tibetaanse Dodenboek en de Bardo Thödol. 

In de Tibetaanse cultuur zijn leven & dood & geboorte niet meer dan één van de vele momenten in de continuïteit van het bestaan. Die opvatting heeft grote invloed op de omgang met de dood. Bewust en zonder angst het sterfmoment ervaren kan opening bieden naar bewustzijnsontwikkeling – naar transformatie, naar diep inzicht in het wezen der dingen. 

“Bardo* Thödol” betekent bevrijding door toehoren. In de Tibetaanse traditie wordt de tekst gebruikt als instructie voor meditatie en bij het sterven om de geest voor te bereiden op de komende veranderingen en de ontwikkelingsweg daarna. Als basis hebben we de Nederlandse vertaling van de klassieke teksten door sw. Veetman van “The Institute for Living and Dying”, hij maakte deze teksten toegankelijk voor de westerse mens.

De Bardo Thödol, een krachtig instrument dat we samen gaan verkennen. Je maakt kennis met de manier waarop de Tibetanen met leven, dood en wedergeboorte omgaan. De eerste drie dagen zijn gewijd aan de teksten van de Bardo Thödol, deze worden toegelicht met filmfragmenten en commentaren die mystici en deskundigen gegeven hebben op de Bardo. De speciale Bardo meditaties en de ruimte om te delen met elkaar, geven je de mogelijkheid om de materie nog diepgaander te ervaren … EN … te vertalen naar je eigen omstandigheden.

  • 1e dag, Bardo van sterven: de voorbereiding op het sterfproces
  • 2e dag, Bardo van dharmata: het veranderingsproces bij het loslaten van lichaam-geest-mind
  • 3e dag, Bardo van wording: de voorbereiding op een nieuwe geboorte en daarin eigen keuze ontwikkelen
  • 4e dag, Bardo van het leven: integratie van de opgedane kennis en ervaringen

Thema's die ook aan deze workshop verbonden zijn: transformatie van angst – vertrouwd worden met veranderlijkheid en de eindigheid van het leven – bewust leven en sterven – stervensbegeleiding.

Bij de cursus inbegrepen is de volledige tekst met Veetman's versie van Het Tibetaanse Dodenboek, transcript van meerdere teachings door Osho – Soygal Rinpoche, de beschrijving van de Bardo meditaties & achtergrond info hierover.

Voor meer uitgebreide info over deze workshop zie http://www.aum-padma.nl/bardomeditatie.

*Bardo is het Tibetaanse woord voor overgang en de diverse stadia daarin.

"Bedankt voor je steun en professionaliteit. Het is voor mij/ons een enorme hulp. Bedankt dat je dit werk wil doen en zo mensen helpt in zo'n moeilijke materie die sterven toch is. Je geeft zo hoop in mensenharten en maakt de Overgang draaglijk doordat stervenden en familie het met vertrouwen en zich 'gedragen' voelend tegemoet kunnen treden." - Bernadette

"Ik heb genoten van de meditaties, alsook van jouw aanpak van een niet evident thema in ons Westers zijn en denken op een boeiende manier te brengen." - Linda

Ik heb nog veel materiaal om mee te werken naar aanleiding van de cursus Tibetaans dodenboek. Het is toch lezen en herlezen ... toepassen ... Door de aardingsoefeningen dagelijks toe te passen voel ik mij wel steviger staan in mezelf. Aan mijn collega's en kennissen aangegeven hoe waardevol jouw cursus is en houvasten biedt in het leven ...” Marina

Geplande cursussen

OWC - Program Detail