OWC maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Meer info

OWC - .Cranio-sacraaltherapie - opleiding

.Cranio-sacraaltherapie - opleiding

.Cranio-sacraaltherapie - opleiding


2 JAREN VAN 75 u (13 DAGEN: MA., VR. OF ZA.) + nog 2 apart te volgen medische basismodules. 

Cranio-sacraal therapie is ontstaan uit de osteopathie. Het is een zachte behandelingsmethode waarbij onze schedel (cranium) en ons heiligbeen (sacrum) centraal staan.

Vanaf ons hoofd tot en met ons heiligbeen zitten onze hersenen en ons ruggenmerg in een soort koker gevuld met vocht; het hersen- en ruggenmergvocht. Dit vocht wordt door ons lichaam continu vervoerd van hersenen naar ruggenmerg en omgekeerd. Door de vloeiende beweging van dit vocht ondergaan alle botstukken rond de koker (schedelbeenderen, wervels en heiligbeen) minimale bewegingen, met het oog niet zichtbaar, maar met goed geoefende handen des te meer voelbaar.
Wanneer nu in dit systeem blokkades ontstaan kan dit zich uiten in allerhande symptomen, zoals:

 • maag-en darmproblemen
 • depressie
 • hoofdpijn en migraine
 • gebrek aan energie
 • slapeloosheid
 • stress
 • psychisch onevenwicht
 • hyperactiviteit
 • emotionele spanning
 • leermoeilijkheden
 • concentratiestoornissen
 • nek- en schouderpijn
 • angsten
 • ...

Deze blokkades kunnen we via bepaalde technieken terug vrijmaken zodat de balans tussen lichaam en geest hersteld wordt.

Doel van de cursus
Hersenen en ruggenmerg zijn de plaats waar al onze lichaamsfuncties geregeld worden. Het spreekt dan ook voor zich dat we dit systeem heel goed moeten verzorgen. Cranio-sacraal therapie speelt hierin een héél belangrijkere rol: we gaan blokkades in dit systeem opsporen, ze behandelen en nadien het lichaam zelf zijn werk laten doen om zichzelf weer in evenwicht te brengen.

Inhoud van de cursus
Gedurende de opleiding wordt er geleerd om verstoringen in het craniosacraal†systeem te ontdekken en hun invloed op het hele lichaam te begrijpen, te onderzoeken en te behandelen.
Tijdens de lessen oefen je op je medestudenten zodat je de aangeleerde stof zowel kan inoefenen als ondergaan om zo ervaringsgericht te gaan leren.
De cursus bestaat uit 2 jaren van telkens 11 dagen en omvat zowel theoretische als praktische onderdelen. Het eerste jaar staat open voor iedereen. Omdat dat jaar algemeen vormend is, is het ook geschikt voor mensen die zich uit persoonlijke interesse grondig in cranio-sacraal therapie willen verdiepen zonder de intentie te hebben er beroepsmatig mee aan de slag te gaan.

Eerste jaar Cranio
De theoretische achtergronden van het craniosacraal systeem en de relatie tot de gezondheid worden uitvoerig besproken.
Praktisch wordt er aangeleerd hoe men met zachte manuele technieken ontspanning kan brengen in het craniale systeem en daarmee een positieve invloed kan hebben op het hele lichaam.
Het voornaamste doel is het verkrijgen van kennis, inzicht en praktische vaardigheden om blokkades in het craniosacraal systeem op te sporen, te behandelen en te evalueren om het functioneren van het gehele lichaam te corrigeren en/of verbeteren.
Na het volgen van de eerste module is men in staat om een veilige, helende basisbehandeling te geven.
Instapvereiste: geen

Tweede jaar Cranio
Praktisch worden de technieken uit de eerste module verder uitgediept.
Er zal ruimschoots aandacht besteedt worden aan de behandeling van baby's en kinderen.
Ook worden verscheidene behandelstrategieën uitgewerkt naar bepaalde dysfuncties toe.
Instapvereisten: certificaat van Cranio-sacraal 1ste jaar en van Medische basismodule A, tegelijkertijd volgen of certificaat bezitten van Medische basismodule B

In elke module zijn diverse oefensessies opgenomen, met als doel de geleerde technieken verder te verfijnen en vragen te beantwoorden die, naar aanleiding van het oefenen, in de praktijk ontstaan.
In de loop van deze modules zal men telkens 3 zelfstandige sessies geven aan een persoon naar keuze.
Van één sessie wordt een verslag gemaakt dat geldt als theoretisch examen.
Op het einde van de modules volgt tevens een praktijkexamen.

Aangewezen, niet verplichte, aanvullende cursussen: Energetische basismodules en Praktijkmanagement.

INHAALLESSEN, VRIJSTELLINGEN, EVALUATIE EN CERTIFICATIE

Geplande cursussen

OWC - Program Detail